Kasteelheer-JanKobow-auto.jpg

Historie van het slot

SCROLL DOWN

Historie van het slot

De geschiedenis van Schloss Seehaus, gelegen in Markt Nordheim, begint omstreeks 1300. Het slot lag indertijd op een eiland in een grote vijver, vandaar de naam Seehaus. In 1655 ging het kasteel in vlammen op. De ruïne werd eigendom van de Graven van Schwarzenberg, die het opnieuw lieten opbouwen. Het huidige slot stamt uit 1780. Het is gebouwd volgens typisch barok ontwerp met drie aparte vleugels.

Schloss Seehaus diende voor bestuurlijke doeleinden. In het gebouw werd bijvoorbeeld de 'tiende', de belasting die geheven werd door de graaf van Schwarzenberg, ingenomen en opgeslagen. Ook vond hier de Schwarzenbergse jurisdictie plaats. De katholieke vorst zorgde voor de bouw van een kerk, zodat het geestelijk welzijn van zijn grotendeels katholieke onderdanen gewaarborgd was.

In 1947, net na de Tweede Wereldoorlog, werd een herprofilering van het Beierse gebied verordonneerd, waarbij een derde van het grondbezit ten gunste kwam van vluchtelingen uit het oosten. Schloss Seehaus diende als opvang van nieuwkomers en wisselde in de jaren na de oorlog meermalen van eigenaar.

Günter und Ingeborg Kobow uit Berlijn vielen in 1971 als een blok voor de charme van het vervallen slot en besloten het complex te kopen en te renoveren. Vanaf dat moment werd Schloss Seehaus gebruikt voor onder meer feestelijke bijeenkomsten en besloten concerten. Om al het bezoek te kunnen onderbrengen, werden vele gastenkamers ingebouwd. Inmiddels is zanger Jan Kobow de kasteelheer.

Wil je meer informatie over de overnachtingsmogelijkheden in het slot? Lees dan hier verder!

Slot Seehaus in Noord-Beieren heeft zich onder kasteelheer Jan Kobow in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een klein maar fijn centrum voor klassieke en oude muziek.
Een film van Jochen Vetter en Monika Zurhake.

Kasteelheer-JanKobow-auto.jpg

Kasteelheer

Jan Kobow

TENOR (en KASTEELHEER)

Jan Kobow werd geboren in Berlijn en deed zijn eerste muzikale ervaring op in het Berliner Staats- und Dom Chor. Hij studeerde orgel in Parijs aan de Schola Cantorum en behaalde graden in orgel en directie aan de Hochschule für Musik in Hannover, gevolgd door zangstudies bij Prof. Sabine Kirchner in Hamburg. In 1998 won hij de Eerste Prijs op de Internationale Bach Wedstrijd in Leipzig.

Jan Kobow heeft voornamelijk naam verworven als oratoriumzanger en als uitvoerder van oude muziek. Hij trad regelmatig op met ensembles als Collegium Vocale Gent, de Nederlandse Bachvereniging, Freiburger Barockorchester en de Akademie für Alte Musik Berlin.

Daarnaast ligt ook het liedrepertoire hem nauw aan het hart. Hij geeft ook regelmatig concerten met de Himmlische Cantorey, een ensemble dat hij mede oprichtte.

Kijk eens op Jan's eigen website.

Jan Kobow

20130721_135717.jpg

Omgeving

Naast de muzikale uitdaging zijn we natuurlijk ook op vakantie! Daarom heb je voldoende vrije tijd om lekker te luieren in de tuin met een goed boek, spelletjes te spelen, te zwemmen in een nabij gelegen meer, met elkaar muziek te maken (neem je instrument mee!) of te wandelen in de prachtige omgeving.

Het slot Seehaus is gelegen in het dorp Markt Nordheim, een klein dorpje in Noord-Beieren in Duitsland. Bovenin het dorp ontspringt de Gerold kreek die in 'die kleine Ehe' uitmondt. Markt Nordheim wordt gedomineerd door de landbouw en de wijnbouw, denk bijvoorbeeld aan de wijngaarden van Probst. Elk jaar wordt er een groot wijnfeest gegeven.
Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Uffenheim, dit is ook een erg leuk plaatsje waar Slotkoor ondertussen alom bekend is!
In de omgeving kun je het natuurreservaat 'Höllern' bewonderen met zijn zeldzame flora & fauna en een van de grootste gips grottenstelsels van Zuid-Duitsland. Er zijn ook genoeg fiets- en wandelpaden door de boomgaarden, langs de wijngaarden en de kasteelruïnes Hohenkottenheim. Ook kun je heerlijk zwemmen in het meertje Gänssee van Ulsenheim.

Voor uitgebreide informatie over de omgeving van Markt Nordheim kun je op de eigen website van het dorp terecht.

Wijn1.jpg

Eten & drinken

Indien je meedoet aan Slotkoor zijn alle maaltijden bij je deelname inbegrepen. Bij mooi weer wordt er in de tuin gegeten, anders is er binnen ook genoeg plek in de eetruimte. Een uitgebreid ontbijt- en lunchbuffet, drank en een diner (veelal 2- tot 3-gangen) maken dat je genoeg energie hebt om intensief te kunnen repeteren.

Aan Slotkoor zijn twee fantastische koks verbonden: Martijn Kortleve en Veerle Brouwer. Zij zullen in de zomer van 2016 voor de tweede keer weer met ons mee gaan. Op één dag zijn de koks vrij en dan kan iedereen op eigen gelegenheid en op eigen kosten in de buurt dineren. Meer over onze koks lees je op de Organisatiepagina.

De wijn die elke avond wordt geschonken bij het diner is afkomstig van de wijngaarden van lokale wijnboerfamilie Probst. Hun wijnen worden al jaren in slot Seehaus geschonken; concerten en wijnproeverijen worden regelmatig gecombineerd.

De wijnmakerij van Probst wordt omgeven door schilderachtige berglandschappen van het Steigerwald en de Frankenhöhe waar aan de zuidelijke hellingen hun wijnen bloeien. Het ligt in een van de warmste en droogste gebieden in Duitsland met de gunstige klimatologische voordelen van beschermende bossen. Verscholen in warme niches, baaien en op zonnige hellingen vormen de wijngaarden een kleurrijke lappendeken vol landschap esthetische stimuli.

De wijngaarden van Probst bestaan sinds 1981. Al snel ontdekte de familie de allure van hoogwaardige wijnen en Probst begon op dit moment met de succesvolle deelname aan de Frankische wijn Awards. Vele nationale en internationale prijzen volgden!

Meer weten over deze prachtige wijngaarden? Kijk dan op de website Weingut Probst.

Lange tafel